Tym razem zapraszam do kuchni.
Pokażę dzisiaj jak przygotować przepyszny sos do ryżu. W wersji oryginalnej, mojej cioci, a ta przepis ma od gosposi księdza, jest to sos do makaronu i tylko tak się go jada na plebanii, od lat.
Sos można robić w sezonie największego wysypu cukinii, jak również później, ojesienią, gdy tańsza papryka czy cebula:)
Najpierw myjemy i ważymy warzywa. Oczyszczamy paprykę z gniazd nasiennych i obieramy cebulę:
3 kg cukinii
1 kg papryki
1 kg cebuli
Potem kroimy w paski, cienkie ósemki czy jak kto chce cukinię
W tym czasie robimy własny przecier pomidorowy
lub korzystamy z gotowego.
Gdy miną 2 godziny, warzywa lekko odciskamy. (Kiedyś zlewałam nieco tego soku z solą, teraz już zostawiam to w całości)
Gotujemy zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
2 szkl. cukru
Na wrzącą wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy około pół godziny.
Po tym czasie dodajemy
4 małe puszki przecieru pomidorowego 70 g.
2 puszki kukurydzy
1 łyżeczkę chili
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę pieprzu
Dobrze wszystko mieszamy i czekamy aż wszystko się zagotuje.
Jeśli ktoś lubi bardzo miękkie warzywa to troszkę dłużej.
Gorące wkładamy do umytych, wyparzonych słoików i odwracamy słoiki do góry dnem. Nie wekuję, ale jeśli ktoś ma chęć, to oczywiście może
Podajemy z podsmażoną wcześniej polędwiczką lub filetem drobiowym.
Moja rodzina uwielbia ten sos. Muszę napisać, że mam dwa inne przepisy na podobne sosy, ale ten jest faktycznie najlepszy:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz