75 g gorzkiego kakaoszczypta łyżeczki soli
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
3/4 łyżki kawy zmielonej
1/2 łyżeczki cynamonu
170 g miękkiego masła
160 g cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki pieprzu
+ cukier do obtoczenia
Mąkę, kakao, sól, kawę i cynamon wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i dodać jajko, ekstrakt waniliowy i pieprz, a następnie dalej mieszając (na mniejszych obrotach) partiami dodawać mąkę. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia (jest ono miękkie) i uformować rulonik o średnicy ok. 5 cm. Zawinąć go w papier i włożyć do lodówki na godzinę lub dłużej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki, po ok.5 min obtoczyć w cukrze i kroić na plastry grube na ok.5 mm. lub ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami.
Piec ok. 10 minut
Niestety nie udały mi się tak ładne jak u Beatki, gdyż pod naciskiem noża rulon ciasta spłaszczał się. W rezultacie z części ciasta powstały księżyce wykrawane foremką, do tego oprószone cukrem nie tylko z boków, ale i z wierzchu.
ale intrygujący przepis:))))))))
OdpowiedzUsuńCo prawda nie piekę słodkości jedynie mięsa ale jestem miłośniczką pieprzu w każdej postaci więc na pewno smakowałyby mi te ciacha. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś tymi ciachami. Nigdy nie jadłam pieprzowych ciasteczek wiec muszę to koniecznie uczynić :))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie ;o)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuńTrudno się oprzeć takim smakołykom.
Pozdrawiam :)
żałuję, że nie zajrzałam wcześniej :) wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńNic straconego. Ciasteczka dobre na każdą okazję. Zwłaszcza przy takich mrozach do kawki jak znalazł
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i komentarze
zapisuje przepis super ,a ja uwielbiam piec słodkości w domu :)
OdpowiedzUsuńzawsze jak zobaczę taki przepis to się powstrzymać nie mogę i biegnę do kuchni :DD zobaczymy co wyjdzie :DD
OdpowiedzUsuń