W sumie to żadna nowość w mojej kuchni, bo ciasto 3Bit nasza rodzina zna od dawna, ale z przepisu Magdy skorzystałam pierwszy raz. Gdyby nie Jej prześliczne zdjęcia pewnie nie zwróciłabym uwagi na sam przepis, a warto, bo jednak inne niż to moje. Ciasto pyszne, jego wykonanie łatwizna i to co lubię - wspólna praca z dzieciakami. hehe bo kto lepiej ułoży te ciasteczka niż one? kto dokładniej wybierze masę z puszki? kto chętniej wyliże garnek z masy budyniowej czy miskę z bitej śmietanki? i kto dokładniej zetrze czekoladę niż mój syn?
Składniki:
6-7 paczek herbatników
puszka masy krówkowej
3 szklanki mleka
2/3 szklanka cukru
aromat waniliowy
125g masła
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka,
1/2 l śmietany kremówki 30%,
2 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
śmietan-fix
Do dekoracji
50g startej czekolady
Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć herbatnikami.
Rozsmarować na nich masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników.
2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Dodać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników. Schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz fixem na sztywno, wyłożyć na ciasto.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Przechowywać w lodówce.
mniam :-)
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki i miłe komentarze.
Pozwoliłam sobie na spacer po Twoim blogu :)
Spodobało mi się wiele Twoich prac.
Przyznam się, że jeszcze sama nigdy nie robiłam tego ciasta i gdybym nie chciała zrzucić kilku po-ciążowych kilogramów pewnie bym się za nie zabrała, bo wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam:)
Ciasto obłędne ,wyobrażam sobie jakie pyszne.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze marca nie zaczęłam ,bo pochłania mnie mój asyżowy haft.Pozdrawiam.